20.2.09

Visita a la Biblioteca de la Memòria



La tercera sessió del curs d’escriptura autobiogràfica ha complert les bones expectatives que havia generat. Per un dia hem sortit de l’aula i hem anat a la Biblioteca Central d’Igualada, a la plaça de Cal Font. Allà ens esperava la directora, M. Teresa Miret, disposada amb el seu entusiasme habitual a explicar-nos el projecte de la Biblioteca de la Memòria.
D’aquesta manera, els alumnes han pogut conèixer de primera mà la història, la filosofia i el funcionament d’aquesta interessant una iniciativa de cerca, recollida, conservació i divulgació de testimonis personals, que ha convertit la Biblioteca d’Igualada en un punt de referència en l’àmbit català. La Maria Teresa Miret ens ha ensenyat alguns exemples dels diferents tipus de documents que en formen part, així com els dos llibres que s’han editat fruit de projectes relacionats amb la recollida de testimonis orals. La responsable del projecte ha tingut la gentilesa de recordar que l’origen de la Biblioteca de la Memòria van ser tres testimonis que vam elaborar tres membres del col·lectiu Escrividors. Li agraeixo la deferència, però és evident que sense l’aixopluc de la Biblioteca i l’impuls personal de la seva directora, la iniciativa no hauria reeixit.
L’explicació ha estat extensa i entusiasta i ha deixat clar que es tracta d’un projecte que ofereix múltiples possibilitats i que té la virtut que pràcticament no requereix cap inversió econòmica. N’hi ha prou amb l’interès i la implicació de les persones que el gestionen i de totes aquelles que hi vulguin col·laborar, bé siguin aportant els seus propis relats de vida o bé sigui participant en la recerca i recollida dels testimonis vitals d’altres persones.