9.6.09

Joan Solà, un honor per a les lletres catalanes


En els meus anys d'universitat vaig tenir el privilegi de ser alumne d'en Joan Solà, el prestigiós lingüista que ha estat reconegut amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Ben segur que ell no es recorda d'un estudiant com jo, però jo no he pogut oblidar un professor com ell. I és que per a una llengua amb una situació tan complexa com la catalana és tot un honor tenir un filòleg amb la seva capacitat no només de treball, sinó també, i sobretot, amb el seu amor a la llengua. Tal com ha comentat Laura Borràs, en representació dels membres del jurat, "la seva feina pot semblar invisible per a la gent del carrer, però ha realitzat obres monumentals sobre la llengua catalana".

Solà, que recentment també ha estat nomenat doctor honoris causa per la Universitat de Lleida, considera que "un poble i una llengua són dues entitats inseparables, i fins que la classe política i civil no prenguin consciència d'això, la llengua no serà viable". En aquesta mateixa línia, defensa que, més enllà de les lleis que promoguin el català, cal promoure l'autoestima dels catalanoparlants, ja que aquest és l'únic camí per garantir la fortalesa de la nostra llengua.

Enhorabona, doncs, a Joan Solà per aquest reconeixement. I, sobretot, enhorabona a les lletres catalanes per tenir un representant tan digne i un defensor tan capacitat.