12.4.08

Tornem al taller


Com que el primer curs va anar prou bé, avui hem començat la segona part del taller de narrativa creativa de l'Espai Cívic Centre. Hi ha cares noves i el mateix bon ambient amb què ens vam acomiadar fa unes setmanes.

Per recuperar el ritme, aquesta primera sessió l'hem dedicat a repassar els decàlegs del bon escriptor elaborats per dos autors de prestigi internacional: Augusto Monterroso i Nancy Kress. Després hem començat a identificar els defectes que de vegades fan que no ens en sortim quan ens posem a escriure: l'excés de perfeccionisme, l'ansietat, l'actitud obsessiva, la inseguretat, l'exageració, el bloqueig, el caràcter massa imulsiu...

No hi ha receptes màgiques per combatre aquests mals, però un bon consell és posar-se a escriure deixant-nos dominar per la part creativa del nostre cervell. I això vol dir posar-se a escriure el que ens surt, sense parar-nos a pensar si això agradarà a la gent, si s'entendrà, si aquest o aquell adjectiu són els més adequats, si seguim les normes generals... D'això ja ens en preocuparem més tard, quan apaguem l'interruptor de la creació i engeguem el de la correcció. Llavors serà el moment de rellegir el que hem escrit i aguditzar l'esperit crític. Serà llavors quan ens haurem de plantejar si aquella frase funciona, si l'inici és prou contundent o si ens cal usar el diccionari de sinònims. Segur que canviarem moltes coses, potser fins i tot el final de la història. Però aquest procediment ens pot ajudar a no desanimar-nos i abandonar l'escric tot just després d'haver-lo començat.

També hem començat a fer algun exercici: un relat encadenat, en què cada alumne escriurà consecutivament un paràgraf, i la redacció de relats sense el desenllaç, per tal que siguin els companys del curs els qui n'escriguin el final. A veure què en surt. Cadascú pot penjar els escrits directament al bloc del curs, que, de moment, té l'accés restringit.