4.12.08

No a Gordon



El joc de paraules del títol vol simbolitzar la decepció que m'ha provocat la lectura d'aquest èxit de vendes. El no a Noah Gordon i a la seva novel·la té molts arguments, però es resumeixen en un: es tracta d'una obra sense cap qualititat narrativa especial. Cal admetre que l'autor demostra haver fet els deures a l'hora de documentar-se (només cal veure l'extensió dels agraïments finals), però no és lògic que aquest llibre acabi tenint més interès pels detalls històrics que per la trama literària.
Perquè una obra capti i mantingui l'interès del lector és bàsic i fonamental que el protagonista s'enfronti a un conflicte. Hi ha d'haver alguna qüestió pendent de resoldre. En canvi a El celler podem passar capítols sencers sense que el conflicte principal avanci. Gordon es limia a enllaçar fragments que li permeten descriure amb un excessiu luxe de detalls les tasques de la vinya i l'elaboració del vi, la vida d'un poble del Penedès o l'activitat castellera. El resultat és un text avorrit que més aviat convida el lector a entretenir-se a detectar les errades que conté (pregunteu-ho a qualsevol casteller que s'hagi llegit la novel·la).
Diuen que El celler és el tribut de Noah Gordon al nostre país. Moltes gràcies. Però si el que pretenia era oferir-nos una apassionada novel·la al voltant del fascinant món del vi és evident que, senzillament, no se n'ha sortit. El resultat és més aviat un empatx de documentació i poca, ben poca, narrativa.

3 comentaris:

Penedesfera ha dit...

Hola Pep,

Gràcies per afegir-te a la Penedesfera www.penedesfera.cat, la comunitat de blocaires de l'Anoia, l'Alt i el Baix Penedès i el Garraf, encara que ja estaves agregat des de fa un temps.

T'agrairíem que per a difondre i augmentar la xarxa facis un link del teu bloc cap al portal. A la barra lateral trobaràs logos i consells per millorar la visibilitat a la Penedesfera.

Recorda que al web trobaràs tot un seguit d'eines per tal de millorar la comunicació i la participació entre els penedesencs a internet.

Salutacions i felicitats pel bloc!

Daniel García Peris
www.danielgarciaperis.cat

bajoqueta ha dit...

Ai a mi també em va decepcionar i molt, jo crec que este home ja ha escrit tot lo que havia d'escriure. De fet, fa poc, va dir que ja no escriuria més per por a morir-se i que alguna novela li quedés a mitjes (o algo així).

jomateixa ha dit...

La veritat és hi ha una gran diferència entre els seus llibres anteriors i aquest, suposo que la edat (segons a qui) no perdona...