16.2.09

Els diaris íntims, un interessant subgènere autobiogràfic



La segona sessió del curs d'escriptura autobiogràfica l'hem dedicat a parlar dels diaris personals. Els alumnes han practicat durant tota la setmana el petit exercici de dedicar uns minuts cada dia a escriure alguna cosa relacionada amb la seva vida quotidiana. Hem pogut veure els diferents estils i, també, comentar les dificultats. La majoria dels problemes exposats estan relacionats amb la manca d'hàbit; d'altres, amb la complexitat que sempre comporta escriure sobre un mateix. En qualsevol cas, l'experiència, programada inicialment com un exercici mecànic, ha estat prou positiva.
Després hem comentat diferents tipus de diaris personals: els íntims, els dietaris, les agendes, les bitàcores a Internet... I també hem parlat d'alguns diaris personals que s'han popularitzat com a relats testimonials, amb l'exemple evident del d'Anna Frank. I encara hem tingut temps de començar a treballar l'autoretrat.
La propera sessió del curs serà una mica especial, ja que ens desplacem a la Biblioteca Central. L’objectiu és conèixer la secció de la Biblioteca de la Memòria,un interessantíssim projecte d’autobiografies dirigit per la M. Teresa Miret.