1.2.09

www.edi.cat, llibres digitals en català


Les editorials Angle, Cossetània i Bromera posen en marxa el portal http://www.edi.cat/, a través del qual posaran a la venda una quinzena de títols del seu fons bibliogràfic en format digital. D'entrada, aquests primersvolums costaran entre un 60% i un 70% del que valen les versions en paper. Si la cosa funciona, el següent pas serà que les novetats editorials apareguin de forma simultània en versió paper i versió digital.

Les editorials que impulsen el projecte no volen córrer, ja que malgrat que fa temps que se'n parla, el llibre electrònic és encara lluny de consolidar-se. Tanmateix, sembla que el futur passa per aquí i segurament per això ja hi ha d'altres editorials que es volen afegir a la iniciativa.

Personalment us haig de dir que l'any 2000 ja vaig participar en un projecte d'editorial electrònica, El Viatge de la Literatura. La idea va sorgir d'un postgrau de processos editorials que vaig fer a la UOC i es va fer realitat gràcies a la decisiva implicació del Xavier Botet, la Laura Borràs i l'Alba Llorach. El resultat va ser l'edició de dos llibres en format paper i un catàleg molt més ampli d'obres en format electrònic que es podien descarregar a través d'Internet. El fons el formaven poemaris, reculls de relats i novel·les d'autors joves. L'experiència va ser apassionant, però segurament el nostre entusiasme i el dels autors que vam acollir va ser inversament proporcional a la resposta d'un públic que en aquella època estava poc avesat a accedir a la lectura a través de la xarxa.

En qualsevol cas, desitgem molta sort a les tres editorials que han decidit fer aquest pas endavant amb el projecte http://www.edi.cat/.