21.9.09

La pel·lícula de Millennium està bé, però...


No és el primer cop que veig una pel·lícula basada en un llibre que ja he llegit. Però no recordo haver estat mai tan pendent de les coincidències i les diferències entre el film i el text original. I he de dir que la versió cinematogràfica de la primera part de Millennium em va agradar, ja que sap transmetre les personalitats de la parella de protagonistes creada per Stieg Larsson i el ritme trepidant que caracteritza bona part de la trama.

Hi ha, tanmateix, sensibles divergències que qualsevol lector atent de la novel·la detectarà sense problemes. La principal -i per a mi imperdonable- és el paper del tot intranscendent que la pel·lícula atorga a la benvolguda Erika Berger. Mentre a la novel·la és un dels personatges centrals, bàsicament per la estreta i singular relació que manté amb l'intrèpid Mikael Blomkvist, que fins i tot marca el capítol final del primer volum de la trilogia, a la pel·lícula la seva aparició és testimonial.

Entenc que és molt complicat resumir més de sis-centes pàgines en un film que ja dura més de dues hores, però no costava res afegir alguna escena en què, si més no, se suggerís que la Berger i el Blomkvist són alguna cosa més que directora i redactor en cap de la mateixa revista. Soibretot tractant-se d'un personatge amb la força que demostra l'Erika al llarg de tota la trama. És com si la tercera pel·lícula no expliqués res de l'embolic del Mikael amb la Rosa -o Monica!- Figuerola.

Això no obstant, després de veure la primera, ja tinc ganes que s'estreni la pel·lícua de la segona part de la trilogia. Deuen ser, encara, els efectes secundaris de l'addicció al text de Larsson.

4 comentaris:

jomateixa ha dit...

No la vaig anar a veure, però em van comentar el mateix sobre que tu.

Joana ha dit...

Jo tampoc no hi he anat. Em vaig quedar una mica decebuda amb el llibre. Reconec que la història de Harriet em va enganxar i em va fer avançar la lecrura molt ràpidament, però com ja vaig anomenar a la xicoteta ressenya que vaig fer al meu blog, crec que al llibre li sobren moltes fulles.
No vaig anar al cinema perquè pensava que si el llibre no m'havia omplit, el film seria pitjor, però hi ha molta gent que en parla bé. Segurament m'ho repensaré.
Acabe de descobrir el teu blog, vaig a fer una passejada, em sembla que aquí estaré molt bé.

L'Escrividor ha dit...

Benvinguda, Joana. Aquest blog està encantat d'acollir-te.
Comparteixo la idea que als llibres de Larsson els sobren fulles. Però, tot i així, és una trilogia molt recomanable, sobretot el segon volum. Crec que el mes que ve ja s'estrena, també, la segona part de la pel·lícula.

bajoqueta ha dit...

Vaig començar a vore la primera amb moltes ganes, però no vaig aguantar més de mitja pel·lícula. Sempre ho faig això d'anar comparant... no puc fer-hi més... i és normal si has llegit el llibre... i és molt difícil posar-ho tot i fer-ho com ens esperem que siguen els personatges, etc. Però no em va agradar el toc que li han donat. I després les escenes de violència sexual entre Lisbeth i l'home aquell me van esgarrifar. Potser llegint no ho veus tan bèstia...

No sé, jo també he llegit moltes critiques bones de gent que li ha agradat.