5.12.09

El vot en blanc seria la tercera opció més votada a Catalunya

En general, els mitjans de comunicació han passat de puntetes sobre un dels aspectes més significatius de l'últim baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió. Tothom ha destacat que CiU es manté com la força més votada i que tots els partits catalans excepte el PP perdrien vots. En canvi, gairebé no s'ha explicat que, segons aquesta enquesta, el vot en blanc seria la tercera opció més votada a Catalunya en un eleccions autonòmiques, per darrere només dels dos partits majoritaris.
Les dades fan encara més interessant el debat que fa un parell de mesos es va originar a la secció de cartes al director de La Vanguardia, arran d'un article de Quim Monzó, entre els defensors dels vots en blanc i els qui consideraven que si es vol protestar contra els polítics aquesta opció és la menys dolenta per als partits, ja que no té indicència a l'hora de repartir els escons i, per tant, la millor manera de protestar seria el vot nul o l'abstenció.

No confio gaire que els nostres polítics llegeixin adequadament el missatge que porta implícit el resultat de l'enquesta, per molt que ara els hagi agafat pressa per reformar la llei electoral. L'anomenada desafecció s'està cosificant i apunta en dues direccions: cada vegada hi ha més gent que votaria en blanc perquè no se sent identificada o representada per cap dels partits que tenim i, al mateix temps, resulta que mai com ara en una enquesta del CEO hi ha hagut tants ciutadans que es mostren a favor que Catalunya sigui un estat independent. Aquesta opció és elegida per un 21,6% i en només sis mesos ha augmentat un 2,6%. Creix també, doncs, la desafecció vers l'Espanya que s'entossudeix a negar la identitat pròpia de Catalunya.

Ja se sap que les enquestes s'han de llegir sempre amb prevenció, però també és cert que si tenen alguna virtut és que detecten tendències. I sembla, doncs, que alguna cosa s'està movent.

4 comentaris:

Cesc Sales ha dit...

L'únic camí, company, és la independència!!

japt ha dit...

...a la comarca de l'anoia les ultimes votacions , amb blanc votaren 1001 persones....si creua una manifestacio per la rambla de 100 persones es tot un exit...els politics es possen a cercar solucions....jo no crec sentir cap politic parlar de 1001 personal que tingueren la molestia d'anar a votar en blanc ....sencillament no estam d'acort amb la manera de fer politica...o diuem pacificament i a les urnes....pro aixo sino es diu fent seroll dingui...dingui... en fa cas...aixi tenim la comarca.

Anònim ha dit...

Això del vot en blanc és com la "protesta" dels periodistes amb les franges electorals assignades als partits: ningú en fa ni cas.
La única cosa que veritablement altera els polítics és treure'ls el vot, votant alternatives, i que s'hagin de buscar la vida amb altres oficis. Si no hi ha alternatives, és que ens ho mereixem, perquè és el moment que sorgeixin, la gent les espera i podrien entrar amb força al parlament. Ningú diu que sempre hagin d'haver aquests partits, s'han guanyat a pols la possibilitat que siguin desplaçats i fóra trist que ningú ho aprofités. Jo estic disposat a donar un vot de confiança a qui s'arrisqui, perquè pitjor, difícilment es pot fer.

Anònim ha dit...

votar en blanc es una fotesa, però els que ho fan es creuen molt guais. Es deuen sentir com més revolucionaris o més llestos que la resta. Serà que no tenen opcions polítiques a CAT, al parlament o fora del parlament amb possibilitats d'entrar el proper any -anglada, nebrera, carretero, UPD segurament també-, alguns ells amb ganes i esma de regenerar la política. Però clar, els deu semblar més 'trendy' votar en blanc malgrat que això signifiqui llençar el seu vot a les escombraries. Els que voten en blanc no saben el que volen.