27.10.10

Gràcies per tot, Joan Solà

Ara que en Joan Solà ens ha deixat valoro extraordinàriament el privilegi d'haver estat alumne seu, la sort d'haver assistit a les seves classes i el plaer d'haver assaborit els seus llibres i articles. El país està –o hauria d'estar- de dol, ja que hem perdut no tan sols un gran lingüista, sinó també –i sobretot- una gran persona i un exemple a seguir per a tots aquells que estimem la nostra llengua i la nostra cultura. Perquè en Joan Solà ha sabut combinar la senzillesa i la humilitat personals amb la determinació i el coratge en la defensa de les seves conviccions i de la dignitat nacional de Catalunya.

La seva ha estat una mort tristament anunciada, el desenllaç d'una llarga malaltia que ha patit amb la mateixa discreció i fermesa que ha caracteritzat la seva trajectòria acadèmica. L'atzar ha volgut que avui la mort d'en Joan Solà comparteixi titulars amb notícies que parlen de les enèsimes amenaces que planen sobre la llengua que ell tant ha estimat i ha defensat. Per això, malgrat que avui fa sol, el dia sembla tan gris i el nostre estat d'ànim és tan ennuvolat.


En Joan Solà ens ha deixat, però ens queda la seva obra i, sobretot, el seu exemple. El seu compromís és ara el nostre repte. Per això guardaré com un tresor els correus electrònics que vam intercanviar quan aquest humil escrividor el va felicitar per la concessió del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Gràcies per tot, mestre.

1 comentari:

Marc Guarro ha dit...

Humilitat, feina, empenta, diàleg, estimació, rigor, constància, valentia, optimisme, integritat, estímul, intel·ligència... dignitat.
Les entrades de diccionari de totes aquestes paraules haurien de remetre a la que l'enciclopèdia dedica a Joan Solà i Cortassa.

Et trobarem a faltar.