27.4.14

Si puges a un tren, passen moltes coses

“Si no llegeixes, no passa res; però si llegeixes, passen moltes coses”. No sé de qui és aquesta frase, però sé que m’encanta. I, des d’ahir, jo també puc assegurar que si no pugues a un tren, no passa res; però si hi puges, passen moltes coses. L’experiència d’agafar el carrilet i interpel·lar els viatgers per parlar de llibres va ser realment engrescadora i enriquidora.
En el viatge d’anada, en companyia de Laura Borràs, vam parlar amb una dona que anava amb un lector electrònic; una senyora que no llegia perquè va dir, literalment, que era dolent per als ulls; una noia que tot just començava a parlar en català i que vol llegir per aprendre’n més; una altra dona que llegia “Incerta glòria” i una altra que seia al seu costat i que s’ha mostrat agraïda fins al punt d’assegurar que li havíem canviat la manera de veure el país... També hem tingut la companyia d’amics com l’Eduard, que s’ha afegit a les improvisades tertúlies, o la Teresa, que ens ha ajudat a trencar el gel amb la música del seu clarinet. El viatge fins a plaça Espanya ha estat intens i segurament per això s’ha fet tan curt.

I a la tarda, nova ració d’intercanvi d’experiències lectores. He pogut parlar amb un lector de ciència ficció, que s’ha mostrat molt interessat per l’argument de “Olor de gas”; amb un jove amb moltes inquietuds i que abans de baixar ja havia començat a devorar els contes de “Literalment incapaç de matar una mosca”  o amb una exemplar família argentina: els pares i la filla llegien un llibre cadascú: un en castellà, l’altre en anglès i l’altre en italià, i han acceptat de bon gust l’obsequi d’un llibre en català; una terapeuta especialitzada en lectures de física quàntica...
Aquests i d’altres han estat els protagonistes anònims d’una jornada intensa i inoblidable. Gràcies a la Institució de les Lletres Catalanes i a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya per haver-la fet possible. L'experiència m'ha confirmat, tal com comentem en els cursos d'escriptura creativa que si algú vol escriure però no sap on trobar històries o personatges, només cal que pugi a un vago de tren. 


1 comentari:

Anònim ha dit...

Si el vagó es de Renfe també passen aquestes coses...?